Elektromos fűtés havi költsége

Az elktromos fűtés havi költségének kiszámítása nagyon sok tényezőből áll. 
Vannak képletek, amikkel hozzávetőlegesen meg lehet határozni, hogy bizonyos falazatú épület tekintetében hány kW szükséges légköbméterenkénti fűtéshez.
Fontos a készülékek megfelelő elhelyezése is a helyiségeken belül. Egy nagyobb teret érdemes több pontról fűteni, egyenletesen elosztva készülékekre jutó légkömbétert.

Megkértünk egy korábbi vásárlónkat, aki teljes ingatlant fűt a nálunk vásárolt elektromos fűtőkészülékekkel, hogy írja le nekünk, miért döntöttek az elektromos fűtés mellett és, hogy az elmúlt 3 év alatt milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, milyen tanácsokat adna azoknak akik még csak tervezgetik a villanyfűtést.

"Kedves jomeleg.hu!

Szívesen teszek eleget a felkérésnek, hogy megosszam a tapasztalatainkat másokkal, akik még tervezési szakaszban vannak.
Mi egy jócskán felújításra szoruló, de masszív porotherm falakkal rendelkező házat vettünk. A környezet, ahol elhelyezkedik egyszerűen csodaszép, nem is volt kérdés, hogy bármi áron itt szeretnénk lakni. Ez egy 72 m2 alapterület és 40 m2 tetőtér beépítésű kis házikó. Tulajdonképpen a masszív porotherm 38-as falakon kívül mindent bontottunk. A tervünk az volt, hogy az alsó részben egy nagy teret szeretnénk, ahol a nappali, étkező, konyha és előszoba található, egyedül a tágas fürdőszoba külön helyiség, az emeleten a lépcsőfeljáró mellett két külön szoba található.

Amikor a fűtést terveztük, minden lehetőséget megvizsgálunk, bár a gáz már akkor kilövésre került, mert én nem szeretem egyáltalán. Maradt a fa tüzelésű központi fűtés, vagy az elektromos fűtés.

Amikor megkaptunk az árajánlatot a központi fűtés szerelőtől, ami tartalmazta a kazánt (32 kW Totya), a csövezést és a radiátorok felszerelését és természetesen a radiátorokat, azt  hittem rosszul látok. 2 500 000 ,-Ft meg egy kicsi föle volt a papíron munkadíjjal együtt.

Kiszámoltuk, hogy ha elektromos fűtőpaneleket használunk, akkor nem kell kiépíteni csőrendszert, nem kell kazánt venni, nincs munkadíj, viszont a fűtőtestek drágábbak, de még így is lényegesen olcsóbban jöttünk ki. Az alsó szinten 3 db 2000W-os készülék van elhelyezve (NOBO Fjord), plusz a fürdőben egy törölköző szárító 1000W (Thermor), emeleten 2 db 2000W-os  (NOBO Fjord) elektromos fűtőtest van. A készülékek össz értéke: 500 000,- Ft volt hozzávetőlegesen.

Itt a kiépítéssel másris spóroltunk 2 millió forintot! :D

Azt tervezzük, hogy a megspórolt 2 millió forintból kiépítjük a napelem rendszert, ami hozzávtőlegesen fedezné is az áramfogyasztásunkat.

Szívesen leírom a konkrét számokat is a villanyszámlánkkal kapcsolatban. Nálunk minden árammal működik, villanybojlerünk van, a sütő, a tűzhely is villannyal megy, természetesen van mosógépünk, és szerencsére szárítógépem is van. Szóval ha nem lenne villanyfűtésünk, akkor is havi átlagban 300kW-ot fogyasztunk, ami több, mint 11 000,-Ft havonta. Ez a fogyasztás októbertől április végéig természetesen megugrik. egész pontosan 3x ennyi a fogyasztásunk télen (havi 900-1000kW).
Valójában én 6 hónappal szoktam számolni, vagyis a téli fűtésünk számszerűsítve elektromos fűtöpanelekkel 3600kW, ami kb. 140 000,-Ft, ha ezt elosztom a 6 hónappal, akkor havi 23.000 és pár száz forintra jön ki árammal a fűtésünk. (Ez fölött van az egyébként is elhasznált 300kW fogyasztásunk, de azt itt nem vettem figyelembe, mert az nem része a fűtésnek)
A tervezgetéskor sok ismerőssel, rokonnal, baráttal beszélgettünk, mindenkinek más-más fűtése, ház falazata volt, tehát tudtunk bőven tapasztalatot és információt gyűjteni, és egy hasonló kaliberű háznál, mint a miénk, aki fatűzelésű kazűnnal fűt, az bizony, kb 200 000,- Ft-ért vásárol fát egy szezonra.

Így 3 év távlatában bátran mondhatom, hogy jól döntöttünk, folyamatos, egyenletes hőmérsékletet biztosítanak az elektromos fűtőpanelek, be vannak állítva egy hőfokra és automatikusan dolgoznak, nem kell foglalkozni velük. Bárhová elmehetünk, nem hül ki a lakás mire hazaérünk, és komfortos meleget adnak a fűtőpanelek. Összefoglalva a kiépítés töredékébe kerül, mint más központi fűtés rendszereknek és ha a fogyasztásra annyit számolunk, mintha más fűtési megoldást használnánk, akkor is a zsebünkbe marad a kiépítés díja, amit ha napelemre fordítunk, akkor már szinte nem is kell fiztetni a fűtésért.

Még egyszer köszönöm az egész csapatnak a szakértelmet, amivel segítettek megtalálni a megfelelő elektromos fűtőpaneleket és segítettek abban is, hogy a helyiségeken belül hol és hogyan helyezzük el őket az ideális működéshez.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a jomeleg.hu csapatát, és a termékeiket is!

T.Cs.Anikó"