Elektromos fűtés előnyei


Milyen előnyökkel jár az elektromos fűtés?

 

A közhiedelem szerint az elektromos fűtés drágább mint a gázfűtés. Vajon helytálló-e ez az állítás napjainkban is?

Napjainkban ez már nem ilyen egyértelmű. Megfelelő feltételek biztosítása mellett az elektromos fűtés is lehet gazdaságos.
Az Európa szerte használt elektromos radiátor típusok az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen mentek keresztül, megjelentek a takarékos kompozit fűtőbetétek (X-type, vagy X-blade) és a korszerű elektromos radiátor már pontos elektronikus vezérléssel rendelkezik.

Jelenleg korszerű elektromos radiátor felszerelésével a fűtési költség nem sokkal nagyobb mint a központi gázfűtés esetén, ugyanakkor egy elektromos fűtés rendszer kiépítési költsége kevesebb mint negyedrésze (!) egy átlagos központi gázfűtés kialakításának. Napelem rendszerekhez köthetőek az elektromos fűtőkészülékek, így részben vagy egészben fűthetők a házak nyaralók napelemmel.

A kompozit fűtőbetét a korszerű elektromos radiátor alapja

Elektromos fűtés - kompozit X-type fűtőbetétA korszerű kompozit fűtőbetét estén a hő egy ellenállás rúdon képződik melyre egy nagy felületű alumínium bordázat van öntve vagy sajtolva. A fűtőrúd és az alumínium bordázat között kiváló hővezető képességű, de elektromosan szigetelő anyag található, melynek számos előnye van:

 

 

 

PipácskaNagyon tartós, nem izzik, így a korszerű elektromos fűtés élettartama szinte korlátlan

PipácskaA "cekászhoz" képest alacsonyabb hőmérsékleten működik, így nem égeti a port, nincs kellemetlen szaghatás

PipácskaA fűtőbordán nem folyik át áram, ezért biztonságos

PipácskaMivel nincs mozgó alkatrész, a korszerű elektromos fűtés teljesen hangtalan

 

Az energia hatékony elektromos fűtés kulcsa a beépített termosztát

Elektromos fűtés esetében az energiahatékonyság fő kulcsa az elektromos radiátorok szerves részét képező beépített, nagyon pontos elektromechanikus, vagy teljesen elektronikus szobatermoszát. A termosztáttal a szoba kívánt hőmérséklete beállítható. Az elektromos fűtőtest mindig pontosan (a központi fűtésnél jóval pontosabban akár +/- 0,1 °C pontossággal) tartja a beállított szoba hőmérsékletet. Mivel nincs felesleges felfűtési és lehűlési szakasz, ez igen jelentős energia-megtakarítást jelent. Minél pontosabb a termosztát, annál kisebb az áramfogyasztás is.

Elektromos radiátor - beépített elektronikus termosztát

A pontos hőmérséklettartást az elektromos radiátor úgy éri el, hogy a fűtőtest percenként akár többször is ki-be kapcsol. Ez a precíz hőmérséklettartáson kívül azzal az előnnyel is jár, hogy a villamos hálózatot nem terheli állandóan.

A fűtőkészülék beépített termosztátjával az is elérhető, hogy minden helyiségben teljesen azonos, vagy igény szerint helyiségenként különböző hőmérséklet legyen. Így mindenki az igényei szerint állíthatja be a szoba hőmérsékletet, nem használt helyiség esetén pedig temperálás, vagy fagymentesítés állítható be. Ez további lényeges energia-megtakarítást jelent. Ez központi gázfűtés esetén egyáltalán nem, vagy csak nehezen megvalósítható.

Az elektromos fűtés gyorsan kiépíthető

Az elektromos radiátor egy kisebb lakásban akár a meglévő hálózat megváltoztatása nélkül, a falra szerelés után azonnal használható. A legtöbb fűtőpanel kábele villásdugóval egyszerűen konnektorhoz csatlakoztatható. Minden fűtőpanel gyári tartozéka egy tartókeret, amit 2-4 csavarral a falra kell szerelni, majd az elektromos radiátor erre könnyen felpattintható.

Nagyobb lakások esetén a meglévő vezetékélés, vagy a rendelkezésre álló főbiztosíték nem biztos, hogy elegendő arra, hogy az elektromos fűtés legyen a lakásban a fő fűtés. Az, hogy a meglévő hálózat elegendő-e a lakás fűtésére, vagy esetleg bővítés szükséges, azt mindig szakember tudja eldönteni. Kérje ki villanyszerelője tanácsát! Új épület esetén a hálózatot már tanácsos az elektromos fűtés szempontjai szerint, annak megfelelően kialakítani.

A korszerű elektromos fűtés kiváló főfűtés és praktikus kiegészítő fűtés

Elektromos fűtés, komfort növelő kiegészítő fűtésként:

  • Fa és széntüzelés esetén az elektromos radiátor érzékeli, hogy a hőmérséklet az éjszaka folyamán leesik és fűteni kezd, így reggelre nem hűl ki a lakás (rendkívül gazdaságos és komfortos megoldás).
  • Ha a meglévő központi fűtés mellett egy-egy helyiség hidegebb a kívántnál, az elektromos radiátor kiegészítő fűtésként is tökéletesen használható.
  • Ha központi fűtéssel rendelkező épület egy-egy új helyiséggel bővül, nem szükséges beavatkozni a meglévő rendszerbe, hanem a fűtés  fűtőpanel segítségével teljesen függetlenül és gazdaságosan megoldható.

 

Az elektromos fűtés kiválasztása és költségei

 

Milyen lakásokba javasolt elektromos fűtés?

Tulajdonképpen minden lakásban jó megoldás lehet, de beruházás arányában az elektromos fűtés a kis alapterületű lakások és a nyaralók esetében a leggazdaságosabb. A kis alapterület, illetve nyaralók esetén, a gázfűtés beruházási költsége belátható időn belül nem tud megtérülni.

Az elektromos radiátor kiválóan alkalmazható olyan társas házakban ahol a gázfűtéshez szükséges kémény megépítése nem lehetséges, vagy aránytalanul nagy költségekkel járna.

Melyik a megfelelő elektromos radiátor, mekkorát válasszak?

Egy átlagos belmagasság esetén négyzetméterenként 100w-tal kell számolni. Így pl. egy 19 m2-es szobába 19x100W=1900W szükséges. Mivel 1900W-os fűtőkészülék nincs, a legközelebbi nagyobbat kell választani, tehát 2000W-osat. Minden elektromos radiátor mellé megadjuk, hogy mekkora alapterületű helyiség fűtésére alkalmas.

A teljes elektromos fűtés választék >>>

 

Mennyi az elektromos fűtés beruházási költsége, és mennyi az üzemeltetési költsége?

Nemcsak gyorsak kiépíthető, hanem kedvező áron telepíthető és gazdaságosan üzemeltethető is. Nézze meg az alábbi példát!

Mennyi a bekerülési költség egy kisebb lakás esetén?

STIEBEL-ELTRON elektromos radiátorPéldául egy 50 m2-es, két szobás lakásba négy helyen szükséges a fűtőpanel felszerelése. Ilyen esetben az elektromos fűtés kiépítéséhez hálózatbővítésre nincs szükség. Ha pl. a STIEBEL-ELTRON CNS TREND típust választja, a költségek a következő képen alakulnak:

Helyiség:

Alapterület:

Szükséges készülék:

Bruttó ár:

Szoba

19 m2

STIEBEL CNS 200 TREND 2000 W

56 900 Ft-

Szoba

15 m2

STIEBEL CNS 150 TREND 1500 W

51 000 Ft-

Konyha

10 m2

STIEBEL CNS 100 TREND 1000 W

49 000 Ft-

Fürdőszoba

5 m2

STIEBEL CNS 50 TREND 500 W

42 900 Ft-

Összesen:

199 800 Ft-

Ha a példában szereplő lakásban központi gázfűtést szeretnénk megvalósítani átlagos anyagokkal, átlagos kivitelezési minőséggel a költségek a következő képen alakulnának:

Tétel:

Bruttó ár:

Bekerülési költség:

~600 000 Ft-

Gáztervezés és bevezetés:

~200 000 Ft-

Összesen:

800 000 Ft-

Látható, hogy az elektromos fűtés megvalósítása kisebb költséggel jár, mint a gázfűtés kiépítése!

Hogy alakul az üzemeltetési költség?

Ha a fenti példában szereplő lakás 38-as téglafallal, 5 cm szigeteléssel készült és átlagos minőségű nyílászárókkal rendelkezik, az éves energiaigénye kb. 5000 kWh. Ennek a háznak a fűtési költsége tisztán elektromos árammal kb. 250 000 Ft.. Ez átlagosan csak havi 20 833 Ft-!

Fali elektromos radiátor választék >>>