Mekkora infrapanel kell?

Az infrapanel legnagyobb előnye:
- kimondottan jól és könnyedén szabályozható,
nincsenek rejtett hőveszteségek
nem igényelnek karbantartást.

A legnagyobb kérdés mégis az, hogy mekkora infrapanel kell adott helyiség fűtéséhez?
Ennek megválaszolásához azonban tudnunk kell, hogy az infrapanel egész másképpen ad komfort érzetet, mint egy elektromos fűtőpanel, vagy egy központi fűtés radiátorai.

Az infrapanelekből kijövő hősugarak hasonlóan lágy érzetet keltenek mint a nap sugarai.
A kibocsájtott infrasugaraknak kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és több mint 80%-a melegíti az emberi testet, valamint a szobában található tárgyakat, ezáltal kevesebb energiafogyasztással is kellemes hőérzetet teremthetünk otthonunkban.

Az infrapanelek hatásfoka azért is tekinthető kiemelkedően jónak, mert a villamos energia veszteségmentesen alakul át sugárzó hővé. Nincs hőközvetítő közeg, szemben például a gázkonvektoros vagy radiátoros központi fűtéssel, ahol az égés során felszabaduló hőmennyiség kisebb-nagyobb része elvész.

Az infrapanelek súlya nem több néhány kilogrammnál, így könnyű rögzíteni őket a rajtuk levő fülek segítségével közvetlenül vagy huzalok segítségével a mennyezeten vagy az oldalfalon.

Sok paramétert kell figyelembe venni, amikor infrapanel fűtést tervezünk. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor kérjük szakember segítségét, de magunk is tudunk számításokat végezni, amik elfogadhatóak.

Az infrapanel teljesítményét attól függ, hogy mekkora lapterületű, belmagasságú a helyiség és szigetelt-e a fal.
Amennyiben 3 méter magas belmagaságig gondolkodunk egy szigetelt falú helyiségben, úgy 100kW teljesítményt kell számolnunk négyzetméterenként,
(3m-ig + szigetelt fal => 100kw/m2)

Például:
6 négyzetméteres helyiségben, ahol a belmagasság 2,6 méter és szigeteltek a falak, elegendő lehet egy 600kW teljesítményű infrapanel felszerelése.