Miért pont NOBO fűtőpanel?

 

A FŰTÉS ELVE

Pipa A NOBO fűtőpanel egy speciális kerámia fűtőbetéttel van felszerelve, ami nem izzik, így élettartama szinte korlátlan.
Pipa A fűtőbetéten plusz alumínium bordák találhatóak, ezért hatékonyabb hőátadásra képesek.

Pipa Működés közben nem pattog-kattog (amikor hűl-melegszik), semmilyen hangot nem ad ki.

Pipa A NOBO fűtőpanel működési elve rendkívül egyszerű, a fűtőpanel alsó nyílásain beáramló hideg levegőt a kerámia fűtőbetét felmelegíti, és meleg levegő (a fizika törvényei szerint) a fűtőpanel felső részén található kivezető rácson keresztül felemelkedik (nem fújja, hanem áramoltatja, mivel nincs benne ventilátor), így a helyiség teljes légterét egyenletesen megmozgatja és felmelegíti.

A fentieknek megfelelően a NOBO fűtőpaneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze kb. 10 cm magasra kell felszerelni.

 

 

MIÉRT GAZDASÁGOS?

A NOBO fűtőpanelek Pipa kedvező ára alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egy helyiség fűtéséről, akár egy többszintes többlakásos ház fűtéséről legyen szó. Ezzel a kedvező beruházási költséggel valamint az energiatakarékos üzemeltetéssel nem csak az egyéb elektromos fűtésrendszereket előzi meg gazdaságosság tekintetében, hanem - a fatüzeléses rendszereken kívül - versenyre kel bármely energiahordozóval.

A fűtőpanelben Pipa nincsen semmiféle közeg (olaj, víz stb.) vagy fölösleges motor (ventilátor) ami hatékonyságát rontaná és fölösleges energia felvételt jelentene. Így közvetlenül a levegőt fűti, ami egy természetes cirkuláció (hideg le-, meleg feláramlik) révén az egész szobát egyenletesen és gyorsan melegíti fel. Ezért megállapíthatjuk, hogy maximális hatásfokot lehet elérni vele.

A NOBO fűtőpanelok legnagyobb teljesítménye  Pipa 2000 W és a 75 W/m2-es ajánlásból is szintén látszik a kiváló hatásfok és a gazdaságosság.

Ugyanakkor a rendszer lényegét az elektronikus berendezések adják. Minden panelban van egy elektronikus termosztát, mely sokkal pontosabb hőmérséklet beállítást tesz lehetővé, mint más hagyományos megoldás (maximálisan 0,5°C eltérés egy teljes szobalégtérben). A saját termosztátok további előnye, hogy minden helyiségnek külön lehet megadni a kívánt hőmérsékletét.

Mindezt kiegészítik és komplett rendszerré teszik a különböző, Pipaprogramozható termosztátok, energia szabályozó rendszerek
(Idézett szöveg nobo.hu-ról)

 

 

MÉRETEZÉS

Norvég ajánlás szerint, illetve a saját magyarországi tapasztalatok alapján az alábbi ajánlásokat adjuk: 75 W/m2 (normál belmagasságnál, ~2,8 m) vagy 25 W/m3 (jó szigetelés esetén).

Könnyűszerkezetes vagy nagyon jó hőszigetelésű lakások méretezési igénye csökkenhet, de erre konkrét alaprajz alapján tudunk ajánlást adni.

Rossz szigetelés, kiegészítő fűtés, temperáló fűtés illetve speciális méretű helyiségek esetén egyéni ajánlásokat adunk. 

A panelek teljesítményei 250-2000 W-ig változnak, melyek különböző méretekben léteznek. Kis helyigényűek, felszerelve a faltól mért vastagsága mindössze 9 cm (C és K sorozat), magassága 20 cm vagy 40 cm, és hossza teljesítménytől és típustól függően változik.

 

 

PROGRAMOZÁS - SZABÁLYOZÁS

A panelek elektronikus termosztátjai pontos hőmérséklet beállítást teszik lehetővé, míg a különböző programozható modulok (termosztátok) a hőmérsékletek előre meghatározását oldják meg. Ezek segítségével a NOBO rendszer kiválóan szabályozható és rendkívül energiatakarékos.

A programozást röviden összefoglalva úgy kell elképzelni, hogy minden egyes panellel két hőmérsékletet (takarék, komfort) lehet beállítani, melyek azt biztosítják, hogy amikor nem használják a helyiséget, akkor (egy csökkentett) takarék, míg amikor otthon vannak, dolgoznak vagy egyszerűen csak a helyiségben tartózkodnak, akkor (egy magasabb) komfort hőfokot lehet beállítani.

A két hőmérsékletet úgy állítható be a hét bármely napjára és órájára, ahogy azt a változó igények megkövetelik. A programbeállítástól kezdve teljesen automatikusan működik a rendszer. Mindez további energiamegtakarítást (mivel nem állandó hőfokon van a szoba) és kényelmet jelent (fűtött szoba, mire hazaérek).